Rob Kaptein heeft er altijd van gedroomd dirigent te worden. Toen hij 17 was dirigeerde hij het Noord-Hollands JeugdOrkest met delen uit Mozarts Requiem. Sindsdien heeft hij veel koren en orkesten gedirigeerd. Zo trad hij met Delfts kamerkoor Delft Blue op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor.
Ondernemend en veelzijdig als hij is, heeft Kaptein al een bijzondere staat van dienst. Kaptein heeft momenteel diverse koren en orkesten, en een vocaal en een instrumentaal ensemble onder zijn hoede, die alle kennis hebben mogen maken met zijn talent en tomeloze energie.

Uitgevoerde werken

Al vóór zijn opleiding directie dirigeerde Rob de Johannes Passion, delen uit de Mattheus Passion (J.S. Bach) en de Vierde Symfonie van Beethoven. Daarnaast heeft Kaptein uitgevoerd: Requiem (Fauré), Mis in G (Schubert), Gloria (Vivaldi), Strijkersserenade opus 22 (Dvořák), Requiem (Mozart) en Carmina Burana (Orff), Dumbarton Oaks (Strawinski), Saint Nicolas Cantata en Simple Symphony (Britten), Eerste en Vijfde Symfonie (Beethoven), Missa in angustiis en Die Schöpfung (Haydn), Magnificat (Zelenka), A Child of Our Time (Tippett), The Ways of Zion do Mourn en Messiah (Händel).

Koor en Orkest

Kaptein studeerde Koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt, en volgde Orkestdirectie bij Kenneth Montgomery, Lucas Vis en Alex Schillings.
Kaptein is vaste dirigent van de Voorburgse OratoriumVereniging, het Apeldoorns Jeugdorkest, van blazersensemble Voor de Wind en van vocaal ensemble De Byrds.
Hij werkt als dirigent, repetitor en docent regelmatig samen met producties van Opera2Day, Arnhem Sinfonietta, het Zuidhollands Symfonieorkest en met het Nieuw Mannheim Koor en Orkest.

Maatschappelijk betrokken

Kaptein is een groot voorstander van uitvoeringen van klassiek werk die méér behelzen dan alleen het genieten van goede muziek op hoog niveau.
Hij is initiatiefnemer van de Stichting voor Maatschappelijk Betrokken Klassieke Muziek (MBKM). Onder de vlag van deze stichting leidde hij in 2014 een totaalervaring rondom het oratorium “A Child of Our Time” van Michael Tippett (1905 – 1998): een tijdloze boodschap over oorlog, vrijheid, onderdrukking en onze verantwoordelijkheid als individu daarin. Dit evenement op de bijzondere locatie Radio Kootwijk, was de verwezenlijking van een droom: een groot koor en symfonieorkest dirigeren met een stuk dat hem en anderen recht in het hart raakt.